Poveste publicată: „De-a v-ați ascunselea. Conjugări”
Despre volum: Vei descoperi aici sumedenie de jocuri, unele pe care le-ai jucat și tu, altele neștiute, ademenitoare, unele jucate în faptă, altele doar în imaginație. Unele povești au să te amuze, altele te vor pune pe gânduri. Citește-le cu ochi de copil sau de adult, cu gândul la copilul care ai fost sau la adultul care vei fi.
Poveste publicată: „Nuntă ca în povești”
Despre volum: „E o carte cu idei vii, inteligente, proaspete. Are și poezie, și umor și e scrisă pentru a fi citită cu plăcere și interes de cititorii-copii de azi. Include, ca și cele de dinaintea lui, texte inedite ale unor autori contemporani care s-au încumetat să scrie pentru copii, ceea ce nu e deloc ușor. Dar cred că pentru autori a fost o bucurie să aducă la lumina tiparului copilul din ei și toate vocile pe care un copil le aude în mod obișnuit sau își imaginează că le aude.” (Florentina Sâmihăian)
Poveste publicată: „Cocoloș Free Zone”
Despre volum: „Cum se fac poveştile? Din cuvinte, cum altcumva?! Bine-bine, dar din cuvinte se mai face şi tema pentru acasă la chimie, şi cartea de bucate a mamei – chit că mai are şi poze – şi nota de plată la telefon – aoleu, aia are şi cifre! Ce se pune în cuvinte, ca să iasă din ele poveste? Zău dacă ştiu. Le-ar trebui, cred, ceva care să le încălzească şi să le înmoaie un pic. De unul singur, un cuvânt e morocănos şi ursuz. Se uită la tine ponciş şi-ţi mârâie înfundat: „Eu atât am avut de zis!” Şi când sunt mai multe laolaltă? Vezi, aici se încurcă treaba. Dacă le-nşiri ca soldăţeii la paradă sau dacă te strădui să-l pui pe fiecare la locul lui, ca elevii care-şi ştiu fiecare locul în bancă, or să se bucure, ce-i drept, de vecinătate şi-o să le mai treacă mofluzeala. S-ar putea chiar să-ţi zâmbească, ca vânzătorul de la dugheana din colţ, care te întreabă întotdeauna după ce îţi dă ce ai cerut: „Mai doriţi şi altceva?” Să nu te-apuci însă, cu niciun chip, să le răspunzi că habar n-ai ce vrei! Dacă vrei o poveste, dacă vrei ceea ce nu ştii şi nu poţi şti că vrei, lasă-le mai bine să spună ele ce au de spus.” (Liviu Papadima)
Poveste publicată: „Breaking News”
Despre volum: „Vei găsi, în cartea de faţă, scrisă de oameni un pic mai mari pentru oameni un pic mai mici, cărarea care te va purta prin „vremurile de odinioară“, din „era pretehnologică“, prin amintirile buclucaşe ale primelor întâlniri cu balaurul din reţea şi capriciile vieţii pixelate până la fanteziile „minunatei lumi noi.” (Liviu Papadima)
Poveste publicată: „Din cauza unor limerick-uri”
Despre volum: Tare poznaș mai e și timpul din aceste pagini! Aleargă și se domolește, se-ntoarce și se-ncovoaie… și-o clipă n-ar sta locului, doar-doar ne-om dumiri și noi unde-am picat în vălmășagul lui. De bine ce pornim la drum, de-a dreapta lui Mihai Viteazul, în fruntea oștii românești, ne pomenim soldați romani pe lângă Dunăre, dând nas în nas cu cete de barbari. Ciudată treabă! Îl consolăm apoi pe Cocrișel, sărmanul, în temnița-i uitată și iar picăm în vremuri mai îndepărtate, pe urmele zețarilor amorezați, căci una, două se înnoiește veacul fără noi. Cunoaștem tinere încorsetate, pictori de seamă, dar și arici de la începutul lumii și bufnițe din vremuri noi, urși dansatori și insule imaginate în care pericolul ne paște mai mereu. Nu-i clipă de răgaz, căci multe aventuri se arată în vremurile astea înstrăinate. Dar sunt ele cu adevărat în trecut? Ori dincolo de timp? Prea greu de descâlcit, așa că vă lăsăm pe voi!
Poveste publicată: „Un selfie, diverse degete de la picioare și o telenovelă”
Despre volum: 23 de autori români contemporani s-au privit în oglinzi blânde, glumețe, ironice sau de-a dreptul răutăcioase, în ochi buni de prieteni care știu să vadă bucuria, tristețea, trecutul într-un gest sau într-un zâmbet. S-au regăsit în personajele din cărțile pe care le-au citit ori și-au surprins propriile gânduri în privirea unor pescăruși, a unui ursuleț de pluș sau a unei maimuțici. Și-au făcut din cuvinte selfie-uri vesele, melancolice sau jucăușe pe care trei ilustratori le-au transformat în imagini colorate…
Poveste publicată „Smotoc în căutare se sine”
Despre volum: Este o carte – manifest, dovada ca exista resurse proaspete, aici si acum, atat in zona textelor originale romanesti pentru copii cat si in cea a ilustratiei de carte de calitate. Dupa golul lasat de disparitia titlurilor de carte romaneasca pentru copii din anii 80, Bookataria demonstreaza ca se poate reinnoda legatura cu o traditie aparent pierduta. Suita de povesti si desene sunt un deliciu pentru copiii mici si mari si ar putea fi un handbook pentru editori. Cartea ofera o serie de surprize cititorului, printre semnatarii textelor aflandu-se atat scriitori de literatura pentru copii, cat si multe nume binecunoscute publicului, autori de beletristica, ce abordeaza si acest domeniu. Dintre acestia, unii o fac in premiera. Stilurile celor prezenti in carte sunt foarte diferite, iar selectia de texte rezultata propune o imagine de ansamblu asupra literaturii noastre pentru copii azi. Mai mult, alaturi de scriitorii romani sunt inclusi si autori cunoscuti pentru contributia in domeniul literaturii internationale pentru copii.
Poveste publicată: „Nasul lui Ceașcă”
Despre volum: Există mai multe feluri de istorie. Există acea istorie pe care o învățăm la școală, o istorie a datelor și a evenimentelor mari, cu regi, generali și prim-miniștri care țin în mâinile lor milioane de fire. Și sunt istorii mici, istorii personale ale acestor milioane de fire. Cum a trăit Emil, un adolescent îndrăgostit, emoția evenimentelor din preajma Marii Uniri? Dar Măriuca, fetița de 11 ani a croitorului Teatrului Național din Capitală, aflat în refugiu la Iași în 1916? Cum trăiește ea acele vremuri, ce simte când primește un dar chiar de la Majestatea Sa Regina Maria? Ce simte Irina, în ale cărei mâini firave de adolescentă stă poate piesa cea mai importantă dintr-un puzzle uriaș cu fața marelui Conducător? Astfel de întrebări și-au pus autorii acestui volum și, pornind de la experiențe trăite, de la istorisiri din familie sau pur și simplu imaginându-și cum putea să fie, au răspuns prin povești minunate, povești filtrate prin ochi mirați și curioși de copii, mici istorii ale milioanelor de fire.
Poveste publicată: „Exercițiu de Kintsugi”
Despre volum: Oglinda este o fereastră prin care privim sau o ușă prin care pășim într-o altă dimensiune, este o ramă și un portal, e luciul care ne întoarce fragmente din realitate sau imagini deformate. Oglinda ne spune adevărul sau ne minte. Ne încântă sau ne enervează. Mai mereu ne pune pe gânduri și ne face curioși. Ce și cât pricepem din imaginea pe care oglinda ne-o întoarce? Ce se întâmplă atunci când nu mai avem oglinzi în care să ne reflectăm? Dar atunci când descoperim că cel/cea de dincolo de oglindă este altcineva? „Oglinda” a fost provocarea aruncată scriitorilor români și străini de a concepe o poveste. Nu ne-am dorit un format anume și nici nu am dat indicații constrângătoare. Oglinda a fost doar pretextul. Cum veți vedea, ea a devenit un personaj, o cale spre ceva sau doar o metaforă, o cheie de lectură. Antologia „În Oglindă”, realizată în cadrul LittleLIT–Întâlnirile De Basm, a devenit un spațiu de întâlnire, de privire ochi în ochi. Un teritoriu în care scriitorii au pășit peste punți de cuvinte, au sărit peste virgule și puncte, s-au odihnit pe semne de întrebare și au născut povești în care voi, cititorii, vă puteți regăsi… sau nu. Călătorind în limbile „celorlalți”, scriitorii cuprinși în această antologie au explorat alte spații lingvistice, cu pericole și încercări, și au ajuns să se cunoască mai bine, să afle mai multe despre meșteșugul scrisului. (Echipa de basm)